EL CONTEXT GEOLÒGIC

La plana de València es troba en el domini ibèric, emmarcada pels relleus secundaris de la serra Calderona i una sèrie de tossals terciaris d’altura més modesta. És un ample corredor litoral al bell mig de l’oval mediterrani de València, reblit per materials quaternaris continentals.

La Séquia de Montcada travessa la meitat septentrional de la plana de València, una depressió costanera envoltada de relleus pertanyents al domini ibèric. Pel nord, la serra Calderona constitueix un contrafort triàsic, amb importants afloraments d’arenisques roges del Bundsandstein, el popular rodeno, coronats per materials calcaris del Muschelkalk. Cap al sud, entre el Carraixet i el Túria trobem un paisatge ondulat de tossals i foies amb predomini de les margues blanques del miocè, resultat de la deposició de materials marins durant la transgressió marina del terciari.

La transició d’aquests relleus cap a la plana s’estableix mitjançant una successió ininterrompuda de ventalls al·luvials, piemonts o raiguers, fruit d’una seqüència quaternària d’aportacions d’origen continental. Vora mar, a les terres més fondes, afloren llims d’albufera, en un corredor litoral de marjals separat de la mar per una restinga en regressió.

+ ampliar
Eixos tectònics de la plana de València.
La pedrera del Puig
Mapa geològic dels materials de la plana costanera valenciana

BIBLIOGRAFIA

  • P. CARMONA, La formació de la plana al·luvial de València. Geomorfologia, hidrologia i georaqueologia de l'espai litoral del Túria, Edicions Alfons el Magnànim. IVEI, 1990.

 

Fundació Assut

Col·laboradors | Avís legal
©2013 Paisatges Culturals a la Reial Séquia de Montcada
© 2013 Fundació Assut