L’HORTA ECOLÒGICA

BIODIVERSITAT

L’horta és un medi natural de gran valor agroecològic. Antigament, els marges dels canals no revestits d'argamassa, cal i cant o maons estaven plens d’arbres i matolls que donaven aixopluc a una gran quantitat de fauna i flora auxiliar i ajudaven al control biològic de les plagues del conreus agrícoles.

Aus, animals i flora convivien en un perfecte equilibri en el territori de l’horta. Posteriorment, amb el revestiment dels canals s’ha perdut molta d’aquesta biodiversitat amb el conseqüent augment de plagues agrícoles. En la cultura popular de l’Horta ha existit sempre la transmissió de llavors de varietats locals de temporada en temporada perfectament adaptades a la climatologia i edafologia de la comarca. A més a més, és ben conegut que aquesta comarca té una cultura agrària molt rica, plena de ferramentes i tècniques pròpies, així com una arquitectura i una gastronomia basada en les varietats locals.

Diferents associacions com Llavors d’Ací, Red de semillas, CERAI o Per l’Horta estan fent una tasca de recuperació de les varietats tradicionals per a incrementar la biodiversitat agrícola i per a conservar el patrimoni genètic. Moltes d’aquestes iniciatives estan desenvolupant-se al voltant de xicotetes explotacions d’agricultura ecològica en les que se unixen la biodiversitat de fauna i flora auxiliar amb la recuperació d’aquestes varietats locals.

+ ampliar

Fundació Assut

Col·laboradors | Avís legal
©2013 Paisatges Culturals a la Reial Séquia de Montcada
© 2013 Fundació Assut