LA TERRA

Els tresors de la terra 

Les séquies, sens dubte, constitueixen un dels elements històrics més genuïns del paisatge de l'Horta de València. Tanmateix, la seua funció transcendental com a vehicle de transport de l'aigua a les terres de labor, entre el complex entramat de parcel·les i camins, no pot amagar el seu paper de subordinació a l'altre gran element cabdal del paisatge, els conreus.

Al llarg del temps, aquests "tresors de la terra" sempre han tingut una naturalesa mudable, i la seua presència s'ha justificat en funció de les diferents dietes alimentàries de cadascuna de les cultures i societats que han ocupat l'Horta, i les variades conjuntures comercials i diferents avenços tècnics ocorreguts durant els temps pretèrits. Cadascuna d'aquestes etapes històriques, ha anat generant any rere any, una infinitat de colors, trames, textures i produccions diferents, que al cap i a la fi, han sigut determinants en oferir una imatge canviat d'aquest gran espai agrari.
Des temps enrere, els estudiosos han remarcat el paper crucial dels cultius en l'aspecte final de l'Horta. Referent a això vegem els comentaris de Cavanilles durant el segle XVIII:: La capital ocupa casi el centro de este lienzo, y en ella se distinguen y reconocen los principales puntos. La multitud de lugares desde Puzol á Catarroja forman con ella una vistosa confusión, creyendo el observador que mira una ciudad de quatro leguas de diámetro, tomando por jardines los intervalos que separan los pueblos. Todo sorprehende y embelesa; un verde sin interrupción, pero con varios tintes, que forma la multitud de árboles plantados en este largo trecho; un sin número de lugares y de granjas que blanquean entre la espesura de aquel bosque aparente, porque la distancia no permite descubrir el terreno interpuesto entre las líneas de los árboles; una multitud en fin de direcciones y colores en los campos vecinos, y en estos las varias producciones á que los destinó la prudencia ó el gusto del labrador…”

+ ampliar

ENLLAÇOS RELACIONATS

  • El cultiu de la xufa a l'Horta de València
    "De l'horta a la Ciutat": Reportatge sobre el cultiu de la Xufa de València i l'Orxata de Xufa de València emés en el programa Medi Ambient de Canal 9 el 13 de maig de 2010
Fundació Assut

Col·laboradors | Avís legal
©2013 Paisatges Culturals a la Reial Séquia de Montcada
© 2013 Fundació Assut