En aquest enorme laboratori periurbà els i les llauradores van desenvolupar llavors l'adaptació de varietats, l'enriquiment de la fertilitat de la terra, crearen vincles de cooperació i aconseguiren extraordinaris rendiments del sòl.
L'horta i les ciutats del seu entorn, principalment València, van crear un metabolisme ecològic en el qual es produïen intercanvis que equilibraven el sistema. Aquesta seqüència, amb els seus alts i baixos, va succeir fins a mitjans del nou-cents. Traspassat el llindar del segle XXI, el sistema es troba totalment desequilibrat i aquest territori enfronta diverses crisis de consideració, però, aquesta situació no és irreversible.
Miguel Gil Corell, assenyala que aquests ecosistemes han perdut la seva capacitat biogeoquímica natural de reciclar-se i mantenir l'equilibri, perquè els seus processos naturals fonamentals han estat reemplaçats, en gran mesura, per processos químics i mecànics artificials. No obstant això, aquest autor emfatitza que, sempre que falte el flux organitzat industrialment de combustibles fòssils, és a dir, si eliminem el treball procedent d'una cultura basada en aquests combustibles, l'agricultura possible es correspondria exactament amb la que existia fa molt de temps, és a dir, un sistema que podria perpetuar-se (ser sostenible) utilitzant l'energia solar, l'aigua i els nutrients minerals resultants del reciclatge natural de residus orgànics (cadàvers d'animals, branques, fulles i troncs morts), que constitueixen aquests processos biogeoquímics.
Col·laboradors | Avís legal
©2013 Paisatges Culturals a la Reial Séquia de Montcada
© 2013 Fundació Assut