ELS SÒLS DE LA RSM. FORMACIONS EDÀFIQUES

Si hi ha un element que ha anat evolucionant al llarg dels segles en el territori irrigat per la Reial Séquia de Montcada aquest és el sòl. En un espai de forta implantació agrícola com el que ens ocupa, els sòls han tingut un paper prioritari en el manteniment d'una cultura agronòmica mil•lenària. La gestió, maneig i ús dels sòls per part de les societats humanes han estat un factor decisiu en la seva naturalesa.

Des del piemont en què es localitza l'assut de la séquia, fins les marjals de la plana litoral, els sòls van evolucionant i mostrant trets, característiques i propietats clarament diferenciades. Part d'aquests trets queden patents per la pròpia vegetació que s'hi desenvolupa. D'altra banda, la implantació del sistema de regadiu, l'evolució dels models productius, l'extracció de recursos naturals, etc., Són factors que han modelat i caracteritzen la naturalesa de bona part d'aquests sòls. En l'àmbit de la Reial Séquia de Montcada s'identifiquen una bona diversitat de sòls, la majoria rics en carbonats. De tot aquests, els que millor defineixen l'espai agrícola són els fluvisòls, encara que també es poden identificar altres com els Calcisòls, els Regosòls o els Luvisòls

+ ampliar

BIBLIOGRAFIA

  • J.L. RUBIO, V. ANDREU i E. GIMENO-GARCÍA et al., Mapa de Suelos de la Comunidad Valenciana. Proyecto LUCDEME. Escala 1:100.000. Burjasot (696), Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, Generalitat Valenciana - CIDE - ICONA, 1996.
  • J.L. RUBIO, V. ANDREU i E. GIMENO-GARCÍA et al., Mapa de Suelos de la Comunidad Valenciana. Proyecto LUCDEME. Escala 1:100.000. Valencia (722), Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, Generalitat Valenciana - CIDE - ICONA, 1996.
  • J.L. RUBIO, V. ANDREU i E. GIMENO-GARCÍA et al., Mapa de Suelos de la Comunidad Valenciana. Proyecto LUCDEME. Escala 1:100.000. Sagunto (668), Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, Generalitat Valenciana - CIDE - ICONA, 1995.
Fundació Assut

Col·laboradors | Avís legal
©2013 Paisatges Culturals a la Reial Séquia de Montcada
© 2013 Fundació Assut