L’HORTA ECOLÒGICA

Existeixen diverses situacions crítiques que estan operant i amenaçant el territori. Les principals i més evidents, d'índole interna, es produeixen per una doble ruptura de vincles que abans van ser més harmònics: el vincle entre horta i ciutat, que conformava un metabolisme amb intercanvis de fluxos i energia en les dues direccions; i el vincle entre una tecnologia agrària que va aprendre i es va desenvolupar bategant al compàs de la natura.

Aquestes desharmonies són creixents i produeixen diversos efectes negatius en l'horta actual, tot generant una reculada en la qualitat ambiental que va saber tenir i produir aquest espai. Així doncs, les tendències de les últimes dècades, ens han deixat infertilitat del sòl, contaminació d'aigües, pèrdua de biodiversitat, erosió genètica, menor grau d'evaporatranspiració i dependència d'agents agroquímics. En la ciutat també s'ha observat una pèrdua progressiva dels serveis ambientals, de la capacitat d'autoabastiment d'aliments, de la capacitat de generació de riquesa agrícola, increment de la temperatura ambiental i del sòl, etc.

 

 

 

+ ampliar
B.6.3.flv
play video

BIBLIOGRAFIA

  • B. GIOBELLINA, La defensa del suelo agrícola de calidad como recurso finito y estratégico para la sustentabilidad global y local y para la soberanía alimentaria. El caso de la Huerta del gran Valencia, D. Urbanismo, Universitat Politècnica de València, 2011, pp. 257-276. http://hdl.handle.net/10251/13616
  • ENLLAÇOS RELACIONATS

Fundació Assut

Col·laboradors | Avís legal
©2013 Paisatges Culturals a la Reial Séquia de Montcada
© 2013 Fundació Assut