EL MAPA MENTAL DELS REGANTS DE LA S╔QUIA DE MONTCADA

EL MAPA MENTAL DE LA TANDA

A través de l'experiència acumulada generació rere generació de regants de la Reial Séquia de Montcada, els actuals usuaris de la Comuna comprenen el reg com un cicle i tenen un mapa mental de la tanda i els dies de reg.

Com ja s'ha comentat, feta l'entrada en el segle XXI, el moment exacte de reg encara és una qüestió incerta. No obstant això, el cicle de reg sol discórrer al llarg d'una setmana, de manera que, amb lleugeres variacions, el reg sol donar-se els mateixos dies de la setmana dins de cada zona. La sequera, també està inclosa dins d'aquest mapa mental, de manera que quan el reg es retarda per sobre del dia de reg ordinari, es genera un clima d'incertesa (o sequera psicològica) i els regants temen que el cicle de reg s'allargue massa i puga perjudicar les seues collites. Per això, quan hi ha una percepció d'escassetat, pot passar que els agricultors opten per regar més camps davant la incertesa dels futurs cabals disponibles.

+ ampliar

BIBLIOGRAFIA

  • T. F. GLICK, Regadío y sociedad en la Valencia medieval, Biblioteca Valenciana, Generalitat Valenciana, 2ª edició, 2003.

LA S╔QUIA A TRAV╔S DEL TEMPS

Fundaciˇ Assut

ColĚlaboradors | AvÝs legal
©2013 Paisatges Culturals a la Reial SÚquia de Montcada
© 2013 Fundaciˇ Assut