EL MAPA MENTAL DELS REGANTS DE LA S╔QUIA DE MONTCADA

L'ESPAI INMMEDIAT FRONT AL SISTEMA GLOBAL

Des dels temps medievals, la interacció dels llauradors de la Reial Séquia de Montcada amb l'aigua i el seu espai agrari immediat sempre ha estat sotmesa a una sèrie de necessitats pròpies (individuals o familiars), però també a uns valors compartits amb la resta de membres de la comunitat de regants.

Aquests valors anaven més enllà del seu propi interès econòmic particular, en benefici d'una gestió col·lectiva  i descentralitzada, que garantia els seus drets front a forces externes al sistema hidràulic, o els intents d'alteració arbitrària del seu estatus quo pels poders públics o privats.

En definitiva, el control local que han practicat els regants d'aquesta zona entre Paterna i Puçol des de fa vora mil anys, ha sigut la millor forma de gestionar d'una manera estable i autònoma aquests espais hidràulics situats en el fràgil corredor ecològic de la plana de València. Una manera, sancionada a través de la pràctica ininterrompuda d'una sèrie de costums, però també sotmesa a l'aplicació puntual d'adaptacions o novetats —totes arreplegades en les seues reglamentacions. Unes ordenances que, com dipositàries de la memoria social de la Comuna de Montcada, arrepleguen en les seus pàgines l'acumulació d'experiències sobre les estratègies utilitzades en el passat per a gestionar els seus recursos hidràulics.

+ ampliar

BIBLIOGRAFIA

  • T. F. GLICK, Regadío y sociedad en la Valencia medieval, Biblioteca Valenciana, Generalitat Valenciana, 2ª edició, 2003.
  • A. MASS i R. L. ANDERSON, Los desiertos reverdecerán. Estudio comparativo de la gestión del riego en el Mediterráneo español y el Oeste norteamericano, Biblioteca Valenciana – Generalitat Valenciana, 2010.
  • M. COSTEJÀ FLORENSA, Adaptabilidad institucional. Dinámicas en la evolución de los sistemas socio-ecológicos de uso del agua en España, Tesi doctoral, Universitat Autònoma de Barcelona, 2009 [http://tdx.cesca.cat/bitstream/handle/10803/5100/mcf1de1.pdf?sequence=1]

LA S╔QUIA A TRAV╔S DEL TEMPS

Fundaciˇ Assut

ColĚlaboradors | AvÝs legal
©2013 Paisatges Culturals a la Reial SÚquia de Montcada
© 2013 Fundaciˇ Assut