LA SÉQUIA EXPLICADA PELS SEUS REGANTS

L'AIGUA DE MONCÀ PASSA I NO T'ESPERA

Ben eloqüent és la manera com un regant de la séquia descriu el torn rigorós dins d'una demarcació de la Reial Séquia de Moncada:

“Turno rigorós vol dir que comença de dalt cap a baix. Si jo a les 6 del matí obrin i soc el primer [camp aigues amunt del canal], jo tinc que esperar-me fins a que regue l’últim [camp], i quan acaba eixe dir, Iee! Me'n vaig amunt! Ja es meua. Jo el que no puc fer es si arribe tard, parar-la, i deixar a este que està regant en sec, llavors es quan ve el problema. Este em pot denunciar a mi, anem a la comuna (...)”.

A més, perquè s'efectue el reg de forma contigua cal que el reg passe de nit:

“De Vinalesa fins a Puçol la nit sempre la toques, si no la toques al principi, la toques al final…son termes més grans”.

En general, la RSM comença un nou cicle de reg aigües amunt, a Paterna, en dilluns. I en cas que un cicle de reg dure menys d'una setmana, es retarda l'inici del reg fins a aquest dia. Això explica perquè entre Paterna i Alfara no se sol regar de nit si no és que hi ha una escassetat molt severa que allargue el cicle de reg més d'una setmana. Per això el reg no es pot considerar completament contigu.

 

+ ampliar
Guarda de la Comuna pujant un torn. El Puig
Guarda de la Comuna vigilant l'entrada d'aigua d'un roll. Godella
Regant controlant la parada en un braç de la séquia. Albuixec
Regant sorprès per l'arribada de l'aigua al terme. Albuixec

Fundació Assut

Col·laboradors | Avís legal
©2013 Paisatges Culturals a la Reial Séquia de Montcada
© 2013 Fundació Assut