L'OFICI DE REGAR A LA SÉQUIA DE MONCÀ

L'ARRANJAMENT DEL REG

L'aparent senzillesa de l'acte de regar a manta, amaga un seguit de tasques associades, més o menys complexes, que des de fa segles s'han anant reproduint de manera ininterrompuda sobre el territori de l'horta per les diferents generacions d'homes i dones encarregats del reg. Cal assenyalar, però, que aquest legat del maneig de l'aigua rodada en ambients semiàrids, s'esten arreu dels regadius tradicionals de la Mediterrània, i agermana les arrels dels distints pobles i cultures que s'arrimen a la seua vora.

Una cop entra l'aigua a la demarcació i s'obrin les comportes del canal principal, els regants preparen les parades, és a dir, col·loquen les comportes que deriven l'aigua pels diferents canals de manera que permeten que arribe el cabal d'aigua al seu camp. No obstant això, per a regar un camp cal anar primer a buscar l'aigua, demanar el torn al regant que estiga efectuant el reg i esperar que els regants aigües amunt finalitzen. Per això, resulta essencial el domini de l'ús de les portelles —les comportes que permeten l'entrada d'aigua al camp—, ja que per mitjà d'aquestes van regant-se les diferents parts del camp amb el cabal adequat.

+ ampliar
L'aigua va omplint séquies cobertes o a cel obert. Paterna
El guarda de la Comuna aixeca el quadrat per a que continue el reg aigües avall. Museros
Paleta de portell en un camp de cols. Benimamet-Burjassot
Parada preparada per quan arribe l'aigua. Massamagrell

ENLLAÇOS RELACIONATS

  • El secret: Per què la séquia de Montcada es Reial?
    Vídeo sobre la Reial Séquia de Montcada en el programa "El dia per davant" de Canal 9 (20.04.2012): Es parla del nom de la séquia, s'entrevista al síndic i guarda de la demarcació de Montcada, es visiten el Quadrat de Montcada i un roll, i s'escenifica un conflicte entre regants amb la intervenció del síndic.
Fundació Assut

Col·laboradors | Avís legal
©2013 Paisatges Culturals a la Reial Séquia de Montcada
© 2013 Fundació Assut