MARJALS

UNA ANTIGA RESTINGA ASSOLADA

La marjal costanera de l’Horta Nord quedava separada de la mar per una restinga o cordó marí que es recolzava al con al·luvial del Palància i a la desembocadura del Túria. Aquesta barrera sedimentària estava formada majoritàriament, sobretot en el sector més septentrional, per còdols procedents del Palància, però la proporció d’arenes va incrementar-se artificialment amb la finalitat de promoure’n l’ús turístic.

Així doncs, al llarg del segle XX, singularment després dels anys seixanta, la restinga ha patit nombroses agressions antròpiques. La construcció d’urbanitzacions turístiques i el traçat costaner de l'AP-7 han acabat amb bona part dels ambients originals.

Una de les agressions més severes és l’erosió generada per l’efecte d’ombra dels ports de Sagunt i la Pobla de Farnals, que agreugen notablement una situació de dèficit sedimentari litoral causat per la retenció de materials als embassaments localitzats als rius pròxims. La restinga està afectada en conseqüència per una forta regressió, davant la qual s’ha assajat massivament la construcció d’esculleres que traslladen el problema d’un punt a altre de la línia de costa.

+ ampliar

Fundació Assut

Col·laboradors | Avís legal
©2013 Paisatges Culturals a la Reial Séquia de Montcada
© 2013 Fundació Assut